0530 788 75 35

Tarım Satış Kooperatifi

TARIM SATIŞ KOOPERATİFİ

            Tarım, birçok ülke için ekonominin temel bir parçasıdır ve insanların gıda ihtiyaçlarını karşılamalarına yardımcı olur. Ancak, tarım sektörü genellikle küçük çiftçilerin büyük şirketlere karşı mücadele ettiği bir alandır. Bu nedenle, tarım satış kooperatifleri önemli bir rol oynamaktadır.

            Üreticiler; karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle meslekî faaliyetleri ile ilgili ihtiyaçlarını sağlamak, ürünlerini daha iyi şartlarla değerlendirmek ve ekonomik menfaatlerini korumak amacıyla, aralarında sınırlı sorumlu, değişir sayıda ortaklı ve değişir sermayeli, tüzel kişiliği haiz tarım satış kooperatifleri kurabilirler.

Tarım satış kooperatifinin asıl amacı nedir?

            Kooperatifin amacı; ortaklarının mesleki faaliyetleri ile ilgili ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle karşılamak, ortakların ve gerektiğinde diğer üreticilerinin ürünlerini daha iyi şartlarla değerlendirmek ve ekonomik menfaatlerini korumaktır.

            Bir tarım satış kooperatifinin kurulabilmesi için en az otuz üreticinin, bir tarım satış kooperatifleri birliğinin kurulabilmesi için en az üç tarım satış kooperatifinin bir araya gelmesi şarttır.

            Kooperatiflerin sermayeleri ortak üreticilerin; birliklerin sermayeleri ise ortak kooperatiflerin taahhüt edecekleri ortaklık paylarından oluşur. Ortaklık şartları, sermaye taahhüt oranı ve miktarları ile sermaye ödeme ve iadelerine ait usul ve esaslar örnek ana sözleşmelerde gösterilir.

            Tarım satış kooperatifinin organları genel kurul ve yönetim kuruludur. Kooperatifin en yetkili organı, bütün ortakları temsil eden genel kurul olup, genel kurula katılma hakkı olan ortakların bizzat bir araya gelmeleriyle oluşur. Ortakların genel kurula katılabilmesi için ana sözleşmede belirli şartlar öngörülmüştür.

            Genel kurul, olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır. Olağan genel kurul toplantısının her hesap döneminin bitimini takip eden ilk altı ay içinde yapılması zorunludur. Kooperatif birliğe bağlı ise, olağan genel kurul toplantısının hesap dönemi bitiminden itibaren en geç dört ay içinde yapılması zorunludur. Kooperatifin olağan genel kurul toplantıları birliğin genel kurul toplantısından önce yapılır.

            Olağanüstü genel kurul, kooperatif işlerinin ve anasözleşme hükümlerinin gerektirdiği durum ve zamanlarda toplanır.

  • Kooperatif, şube açabilir mi?

            Kooperatif, üretici ortaklara daha iyi hizmet sunabilmek için, kooperatif menfaatleri ve faaliyetlerinin de gerekli kıldığı durumlarda alım merkezleri ve şubeler açabilir. Şubeler, merkezin sicil kaydına atıf yapılmak suretiyle bulundukları yer ticaret siciline tescil olunur.

  • Kooperatif, yurt dışında temsilcilik açabilir mi?

            Kooperatifin anasözleşmede belirtilen en önemli amaçlarından birisi de ürünlerin, mamul ve yarı mamullerin iç piyasada artışı yanında ihracatına da önem vermektir. Bu amaçla kooperatif gerektiğinde yurt içinde ve yurt dışında bayilik, temsilcilik kurabilmektedir. Bu kuruluşun hukuka uygun ve usuli işlemlerinde eksiklik olmadan yapılması gerekmektedir.

            Sermaye taahhüt tutarının peşin kısmı ile muaccel hale gelen sermaye taksit borçlarını ödeyinceye kadar ortak, genel kurul toplantılarına katılamamaktadır.

  • Kooperatif ortaklığına kabul edilmek için gereken şartlar nelerdir?

                Kooperatif ortağı olabilecek kişilerin; medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olması, kooperatifin çalışma konusu ürünler üzerinde kendisi veya başkası nam veya hesabına ticaret veya komisyon işi yapmamak, bu ürünler üzerinde çalışan bir şirketin yöneticisi veya yetkilisi olmaması, bu şirket namına ürün alımı yapmaması, faizle para veya mal olarak kredi vermemesi, kooperatifin çalışma bölgesinde kooperatifin iştigal konusuna giren ürünlerden birinin üreticisi olması, birliğin çalışma bölgesinde aynı amaçla kurulu başka bir tarım satış kooperatifine ortak olmaması,bir ortağın üretimdeki kazançları müşterek olan aile fertlerinden olmaması (ancak, müşterek ve iştirak halindeki mülkiyet ayrı ayrı ortak olmaya mani değildir) gerekmektedir.

                Kooperatif ortağı alınırken yönetim kurulu yukarıdaki hususlara dikkat etmek zorundadır. Ortağın yukarıda sayılan şartarı, ortaklık sürecinde de taşıması gerekmektedir. Zira anasözleşmede söz edilen tarihlerde ortaklık şartlarının hala mevcut olup olmadığı denetlenmeye devam etmektedir.

  • Ortaklıktan çıkmak mümkün müdür?

Bu sorunun yanıtı belirli şartlar dahilinde olumlu olacaktır. Zira kimse kooperatif ortağı olmaya zorlanamaz.  Dört yılını doldurmuş ortaklar, sermaye taahhüdünden doğan vadesi gelmiş borçları ile diğer borçlarının tamamını ödemiş olmaları halinde hesap dönemi sonundan en az altı ay önce yönetim kuruluna yazı ile başvurarak hesap dönemi sonu itibariyle ortaklıktan çıkabilir. Yönetim kurulu bu hükme uygun olarak yapılacak isteğe rağmen, yazılı başvurunun kooperatif kayıtlarına girişinden itibaren bir ay içinde kabulden kaçınırsa, ortak, çıkma dileğini noter aracılığı ile kooperatif yönetim kuruluna bildirir. Bildiri tarihinden itibaren çıkma gerçekleşir.

İrade dışında ortaklıktan çıkarılmak mümkün müdür?

            Üyelikten çıkarılma süreci karmaşık olabilir ve hukuki sonuçları olabilir. Eğer endişeleriniz veya sorularınız varsa, bir hukuk danışmanı veya avukatla görüşmek faydalı olabilir.

            Her kooperatifin üyelikten çıkarma süreci ve kuralları farklı olabilir, bu nedenle kooperatifinizin belgelerini incelemek ve kooperatif yönetimi ile iletişime geçmek önemlidir. Bu adımları takip ederek üyelikten çıkma sürecini düzgün bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

            Ana sözleşmede bahsedilen birtakım kıstasların varlığı halinde ilgili ortağın ortaklıktan çıkarılması mümkündür. Ancak bu çıkarılmanın ana sözleşmede bahsedilen koşulların varlığı halinde ve usuli şartlara uygun şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çıkarma işlemine karşı itiraz ve dava yoluna gidilerek hükümsüz kılınabilir.

Çıkan veya çıkarılan ortak tekrar kooperatife üye olabilir mi?

Çıkan ortak, kooperatife tekrar üye olabilmektedir. Bu ortak için belirli bir süre şartı aranmaz.

            Çıkarılan ortaklar ise çıkarılma kararının kesinleşme tarihinden itibaren en az üç yıl geçtikten sonra ve çıkarılma sebeplerinin ortadan kalkmış olması kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere Kooperatife tekrar girebilir.

            Kooperatifin para, mal ve belgeleri üzerinde işledikleri suçlardan dolayı mahkum olma nedeniyle ortaklıktan çıkarılanlar tekrar ortaklığa alınmaz.

Kooperatif ortaklığı sona eren ortağın, sorumlulukları devam eder mi?

            Kooperatif ortaklığı sona eren ortağın, bilinenin aksine sona erme tarihinden itibaren 2 yıl süre ile devam etmektedir.

           Etiketler: tarım satış kooperatifi nedir, tarım satış kooperatifi ne için kurulur, tarım satış kooperatif ortağı nasıl olunur, tarım satış kooperatifler birliği nasıl kurulur, tarım satış kooperatif ortaklığından çıkarıldım ne yapmalıyım, tarım satış kooperatif ortaklığı nasıl tasfiye edilir, kooperatif avukatı izmir, nasıl kooperatif kurulur