Turizm Geliştirme Kooperatifi
Bir kooperatif en az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmedeki imzaların Ticaret Sicili Müdürlüğünce onaylanması gerekir.
Kooperatifler Kanunu’nda kimlerin kurucu olacağı ve kimlere kurucu deneceği açıklanmamıştır. Bu nedenle, bu konuda KK m. 98 yollamasıyla TTK’nın anonim şirketlere ilişkin maddelerine bakmak gerekir. 6102 sayılı TTK’nın 337/1’inci maddesinde “Pay taahhüt edip esas sözleşmeyi imzalayan gerçek ve tüzel kişiler kurucudur” denilmektedir.
Kooperatifin amacı;
Turizm Geliştirme Kooperatifi ana sözleşmesinin 6. maddesinde kooperatifin amacı tanımlanmıştır. Maddeye göre kooperatifin amacı; doğal, tarihi arkeolojik ve kültürel turizm değerleri ile diğer turizm potansiyelinin gelişmesine yardımcı olmak ve ortaklarının turizm ile ilgili ihtiyaçlarını karşılamaktır.
Bu amaçla kooperatif;
1. Turistik tesisler yapmak için gerekli arsa ve arazileri alır ve kiralar, turistik tesisler ile yardımcı kollarını kurar, bunları işletir veya işlettirir.
2. Taşınır ve taşınmaz mal alır, yaptırır, restore eder, satar, kiralar, kiraya verir, ipotek eder, ferağ ve teferruğda bulunur ve benzeri tasarruflarda bulunur.
3. Yurt içinde ve yurt dışında şubeler açar, acentelik kurabilir.
4. Turistik ürünlerin imali, değerlendirilmesi ve pazarlanması için çalışır.
4. Kara, deniz, hava ulaşım araçları ile turistik amaçlı seyahatler düzenler, deniz ulaşım araçları ile tekne ve yatların yapımı ve işletmeciliğinde bulunur.
5. Faaliyetleri kapsamında sağlıklı, temiz ve dengeli bir çevrenin sağlaması ve çevre kirliliğinin önlenmesi için çevrenin korunması çalışmalarına katılır, yetkili makamlarla ve ulusal ve uluslararası çevre kuruluşlarıyla iş birliği yapar, ortak projeler üretir ve bu projeleri yürütür.
6. Kredi ihtiyacının karşılanması amacıyla ilgili finansman kuruluşlarına başvuruda bulunur, borçlanır, açılan kredinin zamanında ve amacına uygun kullanılmasını sağlayıcı tedbirleri alır.
7. Diğer kooperatiflerle iş birliği yapar.
8. Amacına uygun faaliyeti bulunan şirketlere ortak olabilir.
9. Turizm Geliştirme Kooperatifleri üst kuruluşlarına girer. TİCARET BAKANLIĞI Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü
10. Ortakların sigorta ihtiyaçlarına aracı olur.
11. Faaliyetleri kapsamında verilen hizmetin etkinliğinin artırılmasına yönelik araştırmalar yapar, bu konuda danışmanlık hizmeti alır, ortaklarını eğitir ve bu amaçla gerekli personel istihdam eder.
12. Gerektiğinde konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunur.
13. Amacı doğrultusunda fonlar oluşturabilir.
Turizm Geliştirme Kooperatifi Nasıl Kurulur?
Bakanlık sitesinde yol haritası olsa da bu konuda uzman bir kooperatif avukatına başvurmanızı öneririz. Zira ana sözleşmenin hazırlanması ve irdelenmesi uzman bir hukukçunun yapması gereken bir iştir.
Kooperatif Kurucuları Tüzel Kişi Olabilir Mi?
Kooperatif kurucularının gerçek kişi olma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kurucular, tüzel kişiliği haiz birtakım kuruluşlar da olabilmektedir.
Kimler Kooperatife Üye Olabilir?
Kooperatife ortak olabilmek için medeni hakları kullanma ehliyetine sahip gerçek kişi ya da kooperatifin amacına uygun faaliyet konusu bulunan kamu veya özel hukuk tüzel kişisi olmak gerekir.Gerekli şartları taşıyıp da kooperatife ortak olmak isteyenler, yazılı olarak yönetim kuruluna başvururlar. Bu başvuru yazısına 10 uncu maddede belirtilen ortaklık şartlarının taşındığını gösteren belgeler eklenir. Ayrıca, bu başvuruda anasözleşmenin tüm hükümlerinin ve getirilen yükümlülüklerinin kabul edildiği açıkça belirtilir.
Kooperatif üyelerine fatura kesilir mi?
Vergi mükellefiyeti olan tüm kooperatifler fatura kesebilir. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’ndaki muafiyet ve istisnalardan yararlanmayan kooperatiflerin vergi mükellefiyeti bulunur ve fatura kesebilirler. Kooperatifler vergi mükellefidirler. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda tanımlanan muafiyet ve istisnalardan yararlanmayan tüm kooperatifler KDV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Damga Vergisi mükellefidirler. Bu konu mali müşavirlerin uzmanlığı olduğundan iyi bir mali müşavir ile çalışmanızı öneririz.
Kooperatif, Avukat Bulundurmak Zorunda Mıdır?
Türk Ticaret Kanununun 272. maddesinde üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. Bu fıkra hükmüne aykırı davranan kuruluşlara sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir, denilmektedir.
Konut yapı kooperatifi, turizm geliştirme kooperatifi ve daha birçok kooperatifin kuruluş ve işleyiş aşamalarında organların ve üyelerin hukuki ve cezai sorumluluğu bulunmaktadır. Bu sebeple kooperatif kuruluş işlemleri, ortakların pay taahhüdü, sermaye ve daha birçok işlerin eksiksiz ve doğru şekilde ilerletilmesinde fayda vardır.Ofisimizde kendi görev alanında yetkin avukatlarımızla kooperatiflere hukuk danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Kuruluş ve işleyiş aşamalarının, kooperatif üyeliğinden çıkma, çıkarma aşamalarının sağlıklı şekilde yürütülmesi amacı ile alanında uzman, nitelikli avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.
Kooperatifler aidat toplayabilir mi? Kooperatifler vergi öder mi? Kooperatifler üyelerine fatura kesebilir mi? Kooperatif üyesi ölürse ne olur? Kooperatif üye sayısı kaç olmalı? Kooperatiften nasıl çıkabilirim? Kooperatif aidat borcu ödenmezse ne olur? Kooperatif hisseli arsa alınır mı?sorularının cevabını internet sitemizde bulabilir, detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.
Yukarıdaki kısa karar bilgilendirme amaçlıdır. Ayrıntılı bilgi için bir kooperatif avukatına danışınız.
Kooperatif hukuku, Kooperatif davaları, Kooperatif avukatı,Kooperatif avukatı İzmir